Veľkonočné aktivity pre seniorov

Keďže Veľká noc už nie je ďaleko, napadlo nám, že sa s vami podelíme o niekoľko zábavných aktivít, ktoré môžete robiť s vašimi klientami , aby si aj oni mohli užiť veľkonočné sviatky.

Vyrobte si dekorácie inšpirované Veľkou nocou.
Na internete je veľa veľkonočných omaľovaniek, tak si ich vytlačte a nechajte klientov aby ich vyfarbili alebo vymaľovali. Alebo môžete z toaletných roliek vytvoriť zajačikov, z papierových tanierov vytvoriť kuriatka.
Napečte si spoločne veľkonočné sušienky.
Spoločne si pripravte cesto a klienta nechajte , aby vykrajovala tvary vajíčok alebo zajačikov a zdobil ich. Alebo ak je výroba sušienok zložitá, nechajte ich ozdobiť vopred pripravené sušienky pastelovou polevou.
Ozdobte niekoľko koláčikov s veľkonočným motívom.
Použite pastelovú polevu a pridajte čokoládové vajíčka, sladkosti alebo sezónne ovocie.
Farbenie veľkonočných vajíčok.
Uvarte vajíčka natvrdo a nechajte ich vychladnúť. Potom zmiešajte ½ šálky vriacej vody s 1 čajovou lyžičkou bieleho octu a 10 - 20 kvapkami potravinárskeho farbiva v závislosti od požadovaného farebného odtieňa. Pomocou drôteného držiaka na vajcia alebo lyžice vložte vajíčko na 5 - 10 minút do farbiva. Potom ich nechajte uschnúť na papierovej utierke. Prípadne môžete namaľovať aj vajíčka uvarené natvrdo.

Zaspomínajte si na Veľkú noc, keď boli mladší. Ako slávili Veľkú noc? Aké boli ich veľkonočné tradície? Aké sú ich obľúbené spomienky na Veľkú noc? Nechajte ich rozprávať o minulých Veľkonočných sviatkoch.


Veľkonočné aktivity pre ľudí s demenciou
Demencia by nemala byť prekážkou, aby ste si užili veľkonočné sviatky. Budete len musieť rešpektovať konkrétne potreby vášho klienta a prispôsobiť tomu svoje aktivity.
Niekoľko vecí, ktoré treba mať na pamäti pri organizovaní veľkonočných aktivít pre klienta s demenciou:
- Aktivity si rozdeľte a nesnažte sa robiť príliš veľa, pretože to môže byť preťažujúce.
- Udržujte aktivity v známom prostredí.
- Znížte počet účastníkov aktivity na minimum.
- Snažte sa čo najviac dodržiavať zvyky osoby s demenciou. Snažte sa napríklad zachovať rovnaký čas jedla a čas spánku.
- Zabezpečte im pokojné miesto, kam sa môžu uchýliť, ak by ich aktivity preťažili.

Zdroj -https://newagecare.co.uk/easter-activities-for-the-elderly/